29eren

Både 29eren og den større OL-jolle 49eren er meget udbredt i Danmark. Både til OL og andre internationale stævner klarer Danmark sig rigtig godt og her sejler nogle af verdens bedste 29er-sejlere.

Jollen er en rigtig sportsjolle, hvor fart, trimning og balance er nogle af de ting, som man skal kunne mestre for at sejle den. Når der er mest fart på, kan båden overstige 25 knob i fart (46 km/t).

Båden i detaljer

29eren er en ægte High Performance skiff-jolle – en båd med 2 personer, 1 trapez og 1 stor asymetriks spiler.

29eren bygges efter strenge one-design standarder. Båden er robust, veludstyret og fuldt konkurrencedygtig som standard. Fejl er sjældne, sejlene er holdbare, og omkostningen ved at drive båden er beskeden. Der er sejlet såvel DM’er og EM’er i både, der er over 10 år gamle.

29eren er desigen af den australske skiff-legende Julian Bethwaite sammen med et team af internationalt kendte jollesejlere. Julian har desuden designet mange af de australske 18ft skiff-joller, ligesom han også er ophavsmand til den olympiske 49er.

Skroget er hi-tech komposit med skum-sandwich og har selvlænsende cockpit. Riggen er ren skiff – dvs. et storsejl med gennemgående sejlpinde og en selvvendende fok sammen med en stiv mast med meget fleksibel top. Dette giver en båd, der kan håndtere et stort sejlareal – selv i ret hårde vindstød – eftersom masten i høj grad trimmer sig selv.

Farten i 29eren er imponerende, og den sejler næsten altid hurtigere end vindhastigheden. Båden planer på kryds fra ca. 5-6 m/sek. og sejler ofte 7,5 knob på kryds og over 15 knob på læns.

Nyttige links

International klasseorganisation

På den internationalle klasseorganisations hjemmeside kan man finde information om stævner og andet.
Welcome to the 29er Class

Tekniske regler

På denne side er klassereglerne, guide til sejlnumre og andre tekniske informationer
Technical/Rules (29er.org)

Scroll to Top